Hye !
Malam tadi ntah nape plk aq ter"rajin" nak mmbuat puding roti ni , selalunya malaz giler nak kedapur melainkan nak minum jer.. hehehe .. Nak kata best tu xde la sgt tpi saje je nak kongsi dengan korang , mane la tau kan korang nak mencuba pulak buat sendri .. Why not aq kongsi2 kan kan ... ? Sharing is caring katakan (^_^) ... korang xdpt rase yang dalm gmborrr tu xpe jnji dpt resepi .. hehehehe !!
So aq xnak membebel panjg korang tengok & baca la sendiri cara2nye yer.. :D
*tak sedap dipandang....yummy2 utk dimakan..hehehe*
Puding Roti Pelangi
Bahan-bahan:-
- 10 gm serbuk agar2 (2paket)
- 2000 ml air
- 20 sudu besar gula - Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia..
- Pewarna- hijau, merah, kuning, biru, purple,
- 4 biji telur
- 8 keping roti (tepi2 roti yang warna gelap tu kalo boleh dibuang dahulu yer)
- Sedikit garam (kalo sudu kecik 2 , kira hujung2 dia la kuantiti garam tu)
- 1 tin susu cair
- Sedikit esen vanilla ( suh wangi - xnak letak pun xpe)
- gula batu (utk percepatkan proses agar2 tu keras)
Cara-cara :-
- Mula2 masukkan 4 biji telur, 8 keping roti dan 1 tin susu cair . Kemudian kisar sehingga hancur bahan tersebut.
- Masukkan air dan serbuk agar2 kedalam periuk di atas api yang sederhana besar .. Kacau seketika. Pastu masukkan bahan yang dikisar tadi kedalam periuk.
- Garam, gula, esen vanilla juga dimasukkan kedalm periuk tadi.
- Masak sehingga kelihatan mendidih sedikit (dikacau selalu supaya tidak berketul2)
- Lastly msukkan gula batu.. Kacau sedikit dan matikan api.
- CARA MELAPIS: Sukat mengikut banyak mana yang suka agar2 tu kedalam bekas bekas utk diletakkan pewarna..(merah, hijau, kuning,pink n lain2 warna yng korng suka)
- Masukkan acuan secara bergilir2 kedalam loyang @ bekas .
- Ulangi langkah 7 ...hingga habis..
- Dah siap masukkan tu ,nak lorek pun boleh mcm gmbr kat ats tu.. pastu tu tunggu sehingga ia keras.
- potong & Siap di hidang !!!
*ini lah hasilnya... yepiiiiiii !!!
*Puding roti pelangi siap utk dimakan... (^_^)
Selamat Mencuba !!!!!
Bye :) .....
No comments:
Post a Comment